na ładny brzuch i inne partie ciała

na ładny brzuch i inne partie ciała

Postprzez bebe w 23 Sie 2008, 16:56

Krążenie bioder :D :D :D
Stajemy w lekkim rozkroku, opieramy ręce na biodrach. Wykonujemy krążenie biodrami najpierw w lewo przez kilka minut, potem w prawo przez podobny czas. Podczas krążenia staramy się wysuwać biodra jak najdalej od pozycji spoczynkowej. To ćwiczenie pozwala pozbyć się nadmiaru tłuszczu z okolic bioder i brzucha.
Skłony :D
Stajemy z nogami złączonymi. Podnosimy ręce nad głowę i wykonujemy skłon, nie uginając nóg w kolanach i starając się położyć dłonie na ziemi. Po chwili podnosimy się z wyciągniętymi nad głową rękami i ponownie wykonujemy następny skłon. Powtarzamy 30-50 razy. Tym ćwiczeniem wzmacniamy mięśnie brzucha i pleców.
Przysiady :D
Stojąc ze złączonymi nogami wyciągamy ręce przed siebie na wysokości klatki piersiowej. Nie opuszczając rąk wykonujemy głęboki przysiad starając się zbliżyć pośladki do stóp. Plecy trzymamy możliwie prosto, kolana razem. Możemy próbować dwie wersje: nie odrywając pięt od podłogi i unosząc pięty (opieramy się na palcach nóg). Odchudzamy w ten sposób uda, polepszamy zmysł równowagi i wzmacniamy nogi. Wykonujemy 30-50 razy.
"Damskie pompki" :D
Kładziemy się na brzuchu. Zgięte w łokciach ręce opieramy dłońmi na podłodze na wysokości ramion. Nogi zginamy w kolanach i unosimy łydki i stopy pionowo do góry. Podnosimy tułów opierając się na kolanach i dłoniach. Plecy i nogi powinny tworzyć linię prostą. Nie wypinamy bioder do góry, ani nie opuszczamy ku podłodze. Wykonujemy 10-15 takich pompek. Doskonale wzmacniają kręgosłup i ręce.
Ćwiczenia na schudnięcie w biodrach :D
Kładziemy się na lewym boku. Tułów i nogi w linii prostej - prawa noga spoczywa na lewej. Lewa ręka pod głową, prawa wyciągnięta przed siebie dotyka podłogi. Podnosimy prawą nogę do góry (nie przed siebie, tylko w górę, około 20 cm nad podłogę). Po kilku sekundach dołączamy do niej lewą. Wytrzymujemy w tej pozycji 15-20 sekund. Opuszczamy nogi i powtarzamy ćwiczenie. Po serii 15 unoszeń nóg, zmieniamy pozycję, układając się analogicznie na prawym boku i podnosząc w górę najpierw lewą nogę, po czym dołączamy prawą. Również na prawym boku wykonujemy 15 powtórzeń. Ćwiczenia pozwalają na schudnięcie w biodrach i wzmocnienie - wyszczuplenie ud.
Jędrne, kształtne pośladki :D
Kładziemy się na brzuchu. Ręce wyciągnięte wzdłuż ciała. Nogi wyprostowane w kolanach unosimy jak najwyżej do góry, zaciskamy pośladki. Wytrzymujemy w tej pozycji około minuty. Co drugi dzień, zamiast statycznie utrzymywać nogi uniesione nad podłogą, robimy nimi pionowe "nożyce"; zaczynając od 5 nożyc, po pewnym czasie dochodzimy do dziesięciu. To bardzo korzystne ćwiczenie jest odmianą asany śalabhâsana (świerszcz) jogi. Pozwala na ujędrnienie pośladków, wzmacnia kręgosłup, pozwalając nam trzymać wyprostowaną postawę, odchudza uda. W celu ułatwienia jego wykonywania pod miednicę możemy podłożyć twardą poduszkę.
bebe

Dołączenie: 21 Sie 2008, 22:10

Re: na ładny brzuch i inne partie ciała

Postprzez alpinista25 w 16 Lut 2009, 17:26

Ja każdego dnia mam chwilę dla swojego brzuszka:)
Skupiłam się na ćwiczeniach weidera- czuję, że to ma sens
alpinista25

Dołączenie: 16 Lut 2009, 13:32

Postprzez Evita Perón w 22 Kwi 2009, 15:26

Zgadzam się. 6 Weidera jest bardzo fajna. W tamtym roku ćwiczyłam w tym systemie około 4 miesięcy i przyznam, że już po 2 tygodniach mogłam zobaczyć różnicę. Mój brzuch wyglądał na taki "zadbany", a nie pozostawiony sam sobie. Z czasem wyglądał nawet lepiej- mięśnie były lekko zaznaczone i tworzyło to naprawdę ładny efekt. Niestety ćwiczenia przerwałam z czystego lenistwa. Kiedy wróciłam do nich w tym roku nie wszystko było stracone....Myślę, że to bardzo skuteczny system, ale troszkę monotonny. Warto np. zacząć od nożyc poziomych (na dolne partie brzucha- tak, tak- tam, gdzie zwykle tworzy się "oponka"), a następnie wykonać ćwiczenia na mięśnie skośne i dopiero później Weider'a nawet w zmniejszonej formie. Tym sposobem mamy zapewniony kompleksowy trening dla brzucha.
Evita Perón

Postprzez Monika78 w 02 Wrz 2009, 11:53

Evito, a kiedy wrocilas do treningu po roku... jak dlugo czekalas na odzyskanie efektu?
I co robisz teraz - nadal cwiczysz?

Pozdrawiam,
Monika
Monika78

Postprzez anastasia85 w 07 Lut 2010, 23:14

Moim zdaniem istotnym elementem odchudzania jest zdrowa dieta, a także jak wiadomo systematyczne ćwiczenia. Bardzo dobrym urządzeniem pozwalającym na redukcję tłuszczyku oraz lepsze samopoczucie jest orbitrek. Wystarczy 30 -60 minut dziennie, ale trzeba ćwiczyć systematycznie. Zaczynałam ćwiczyć na siłowni. Potem postanowiłam, że jednak zakupię sobie takie urządzenie. Popytałam kolegów i dowiedziałam się, że najaktywniej spala się kalorie ćwicząc właśnie na tym urządzeniu. Postanowiłam zakupić taki model, ale wcześniej chciałam się poradzić specjalistów. Czytałam posty na forach i postanowiłam zakupić model Orbitrek magnetyczny programowany BE 5510. Zakupu dokonałam w sklepie Presto, ponieważ po rozmowie telefonicznej ich konsultant wydawał mi się najbardziej zorientowany w temacie. Po kilku pytaniach zaproponował mi model, który rzeczywiście mi odpowiada. Kupiłam go na stronie:
http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... -5510.html

Model ten nie zajmuje dużo miejsca, a dzięki temu, że maksymalna waga użytkownika w tym modelu wynosi aż 130 kg może na nim ćwiczyć także moja babcia.Szczerze mówiąc po 4 miesiącach ćwiczeń schudłam 3 kg. Więc jestem zadowolona :) Istotnym elementem tego modelu jest to, że można sobie na nim zaprogramować indywidualny program ćwiczeń. Podczas treningu pracują wszystkie grupy mięśni - mięśnie górnej i dolnej części nóg, pośladki, mięśnie brzucha, a nawet mięśnie ramion. Czy macie znacie jakieś inne urządzenia, które również pomagają schudnąć? Proszę o informację.
anastasia85

Dołączenie: 07 Lut 2010, 22:59

Postprzez zalejska w 21 Paź 2010, 14:58

zgadzam się, że dieta jest bardzo ważna. treningi do tego powinny dac efekt płaskiego brzucha. ale czy tak jest? nie! :( Próbowałam i nic, może polecicie mi coś, żebym schudła i miała płaski brzuch.
zalejska

Dołączenie: 16 Paź 2010, 16:17

Powróć do Płaski brzuch

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości