Co lepsze dla nas - dieta czy cwiczenia?

Co lepsze dla nas - dieta czy cwiczenia?

Postprzez Paula w 04 Maj 2009, 20:57

Wszyscy mi mowia ze powinnam cwiczyc (nie chodze na WF) a nie sie odchudzac... ale tak jest latwiej - wole nie zjesc niz sie meczyc... wy tez tak macie?
Paula

Re: Co lepsze dla nas - dieta czy cwiczenia?

Postprzez ZIuta w 11 Maj 2009, 18:15

Jeśli o mnie chodzi to z chęcią robiła bym i ćwiczenia i bym się odchudzała dziękiu diecie.!
Ale to nie takie proste .!
Jeżeli się chce schudnąć to zrobi sie wszystko nawet jeśli mamy się zmęczyć.!!
Pozdrawiam :D ;) :) ;)
ZIuta

Postprzez anonim w 12 Maj 2009, 21:29

powinnaś jeść co najmiej 3 posiłki, najlepiej 5, nie możesz jeść tylko w tedy kiedy będziesz głodna, bo to niezdrowe, pomyśl z początku o zdrowiu, spędż trochę czasu i pomyśl, jaką możesz mieć dietę i ćwiczenia( zacznij od czegoś prostego- dla początkujących:)),przez to drugie możesz poprawić kondycję
pozdrawia
anonim

Postprzez jusia w 01 Cze 2009, 18:35

ja bym chciała schudnąć 10 kilo do końca wakacji ale czy to możliwe jak tak to proszę o odpowiedz
jusia

Postprzez Katarzyna w 04 Cze 2009, 11:07

Witam serdecznie.

Jeśli jesteś nastolatką to znaczy, że Twój organizm się jeszcze rozwija. Dieta w tym okresie nie jest wskazana.
Dużo lepsza będzie aktywność fizyczna - dzięki niej nie tylko zrzucisz parę kilo, ale też pozbędziesz się tkanki tłuszczowej, Twoje ciało będzie wysportowane i sprawne, nie będziesz miała celulitu i ogólnie lepiej się poczujesz.

Z dietami jest tak, że faktycznie łatwiej je stosować niż ćwiczyć, ale każda dieta łączy się ze spadkiem metabolizmu, co oznacza, że po pierwsze istnieje ryzyko efektu jo-jo, a po drugie - później z każdą kolejną dietą trudniej będzie zrzucić kilogramy.

Lepszym rozwiązaniem jest jedzenie zdrowo - 5 posiłków dziennie co 3 godziny o stałych porach, zrezygnowanie ze słodyczy i potraw smażonych, fast foodów i dań gotowych, picie dużych ilości niegazowanej wody, spożywanie nabiału, mięsa, ryb, warzyw i owoców. A do tego codzienna aktywność fizyczna.

Życzę powodzenia.

mgr Katarzyna Szott, dietetyk
Ekspert portalu abcodchudzanie.pl
Katarzyna

Dołączenie: 03 Cze 2009, 15:28

Postprzez ola w 08 Sie 2009, 18:04

Czy dieta czy ćwiczenia? Najlepiej połączenie obu czynników :) Polecam wskazówki ze strony http://www.stracbrzuch.yoyo.pl/ a stracisz zbędny tłuszczyk i zaczniesz cieszyć się pięknym ciałem :)
ola

Dołączenie: 04 Cze 2009, 12:05

Postprzez moniamonia w 13 Paź 2009, 22:18

Ja odchudzam się odkąd pamiętam... Ale dopiero ostatnio poszłam po poradę do profesjonalisty. Dowiedziałam się, że najlepiej jeść max. 5 posiłków dziennie i to w baaaardzo małych ilościach, ograniczać produkty pszenne i słodycze- do minimum. No i oczywiście NIEODZOWNYM elementem każdej diety są ĆWICZENIA ĆWICZENIA i jeszcze raz ĆWICZENIA! Dodatkowo poradził mi suplementy diety. Człowiek lepiej się czuje, a poza tym wzmacniają paznokcie i włosy. Ja osobiście stosuję produkty CaliVita, z polecenia. Rzeczywiście nie są to jakieś tanie zamienniki, a wysokiej jakości - naturalne produkty. Naprawdę wszystkim polecam, a można sobie o nich poczytać na suplementydiety.istore.pl i nawet je tam kupić. Wracając do ćwiczeń - wiecie jakie są najlepsze ćwiczenia na pozbycie się "boczków" ?
moniamonia

Dołączenie: 13 Paź 2009, 22:03

Postprzez markiza w 19 Sty 2010, 21:54

Nastolatki nie powinny się odchudzać bo jest to wiek kiedy do organizmu powinno się dostarczać odpowiednią ilość składników odżywczych, a w dietach zazwyczaj takich brakuje (mówię o takich typowych dietach, jakie uskuteczniają nastolatki czyli mało i rzadko jadać) co paradoksalnie powoduje właśnie tycie. Wystarczy, że skończy się taką dietę i zacznie znowu normalnie odżywiać i efekt jojo gotowy. Jeśli naprawdę chcesz schudnąć to połącz formę aktywności ruchowej z dietą ułożoną przez lekarza specjalistę, dietetyka. Bardzo ciekawym rozwiązaniem (proponuje je na przykład centrum medyczne Vimed w Warszawie) jest również ustalenie swojego osobistego kodu metabolicznego, na podstawie którego lekarz ustali dietę bogatą w te składniki, które jeść powinnaś a wyeliminuje z Twojego menu pożywienie, które szkodzi Twojemu organizmowi. Bo okazuje się, że to co jest dobre dla jednych może być szkodliwe dla innych. No i niestety trzeba się ruszać. Chociaż na wf-ie w szkole, bo później ciężko Ci będzie choćby podbiec do autobusu!
markiza

Dołączenie: 10 Sty 2010, 18:20

Postprzez sybilla w 10 Sty 2011, 20:16

łatwiej iść na łatwiznę.
ale niejedzenie nie musi być skutecznym sposobem...
jak nie będzie mięśni i wszystko będzie wisiało, to nie za dobrze
Awatar użytkownika
sybilla

Dołączenie: 29 Lis 2010, 16:57
Miejscowość: wlkp

Powróć do Diety dla nastolatek

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości