dieta w czasie karmienia piersią

dieta w czasie karmienia piersią

Postprzez mamcia w 23 Sie 2008, 23:23

Choć maluch ma już 6 miesięcy ciągle karmię go piersią. Ale niestety zaczęłam tyć. Chciałabym przejść na dietę ale nie bardzo wiem co można a co nie.
Pytałam moją lekarkę ginekolog, ale ona stwierdziła żeby poczekać to wszystko się unormuje. Boję się czekać bo wyglądam coraz gorzej.
mamcia

Dołączenie: 23 Sie 2008, 10:21

Re: dieta w czasie karmienia piersią

Postprzez syrena w 05 Lut 2009, 14:38

Jeśli jeszcze karmisz,musisz zaczekać by dieta nie zaszkodziła w żadnym stopniu dziecku.Jak skończysz idź do lekarza i zapytaj się o dietę. ;)
syrena

Dołączenie: 05 Lut 2009, 14:19

Postprzez mgr Katarzyna Szott, dietetyk, Ekspert abcodchudzanie.pl w 20 Sie 2009, 01:34

Witam serdecznie.

W trakcie karmienia piersią dieta redukująca masę ciała nie jest wskazana.
Tak naprawdę kobieta, która karmi piersią powinna jeść o 500kcal więcej niż wynosi jej zapotrzebowanie.
Jest to konieczne ze względu na dostarczenie dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Pani masa ciała zacznie się regulować, gdy skończy Pani karmić. Wtedy też znacznie łatwiej będzie zrzucić zbędne kilogramy i trzymać się diety.
Póki co, może Pani walczyć z przyrostem masy ciała za pomocą aktywności fizycznej.

W późniejszym okresie polecam spożywanie 4-5 posiłków dziennie o stałych porach, zrezygnowanie ze słodyczy i słonych przekąsek, wypijanie 2 litrów wody niegazowanej dziennie oraz nie podjadanie między posiłkami. Tych kilka prostych wskazówek powinno Pani pomóc w walce z nadwagą.

Pozdrawiam serdecznie

mgr Katarzyna Szott
dietetyk
Ekspert abcodchudzanie.pl
mgr Katarzyna Szott, dietetyk, Ekspert abcodchudzanie.pl

Postprzez nieznajoma w 25 Paź 2009, 16:51

a czy mozna jesc ostre rzeczy...?
nieznajoma

Postprzez szczuplejąca w 28 Paź 2009, 17:24

z ostrymi, słonymi kwaśnymi trzeba uważać bo dziecko ma bardzo delikatny układ pokarmowy i może dostać kolki. nie oznacza to że trzeba jeść wyłącznie jałowe rzeczy, po prostu lepiej nie przesadzać i kebaby z ostrym sosem lepiej odłożyć na czas po zaprzestaniu karmienia piersią. Wbrew pozorom takie delikatniejsze jedzenie też ma swoje zalety :) wiem co mówię ;) jak się chce to bez wielu rzeczy da się obejść... :)
szczuplejąca

Dołączenie: 21 Wrz 2009, 13:15

Postprzez nieznajoma w 03 Lis 2009, 23:33

no trudno, ja lubie ostra kuchnie, ale dobro dziecka jest najwazniejsze ;-)
nieznajoma

Postprzez markiza w 12 Sty 2010, 13:45

Ciąża i okres karmienia to duże wyzwanie dla organizmu kobiety bo występuje wtedy straszna burza hormonalna i procesy metaboliczne dziecka, które rośnie w łonie matki. Procesy te powodują poważne zmiany w funkcjach układu wewnątrzwydzielniczego. Dlatego też w tym okresie ważna jest prawidłowa dieta kobiety. W trakcie karmienia można przejść na dietę tylko musi być ona dokładnie dobrana, pod okiem lekarza specjalisty. Terapia dietetyczna nie odwróci procesu nadwagi podczas karmienia, ale na pewno zapobiegnie jego rozwojowi. W Warszawie jest centrum medyczne Vimed, w którym ustalają indywidualny kod metaboliczny, na podstawie którego lekarze dopasują idealną dla Ciebie dietę, biorąc pod uwagę fakt, że jesteś matką karmiącą. Na pewno nie wyeliminują z diety najważniejszych i potrzebnych składników żywieniowych tylko te, które nie są potrzebne matce podczas karmienia, a zatruwają nasz organizm toksynami.
markiza

Dołączenie: 10 Sty 2010, 18:20

Postprzez AdamKowalik w 09 Kwi 2010, 11:08

Zgadzam sie ze swoja przedmówczynią,podczas okresu karmienia piersia i ogólnie ciązy,zawsze występuje tycie u kobiet. Musisz to przeczekac i nie stosowac żadnej diety do czasu odstawienia dziecka od piersi.
AdamKowalik

Dołączenie: 21 Mar 2010, 10:49

Powróć do Jak dobrać dietę?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości