Coś dla młodocianych
W wieku 15 lat organizm ciągle rośnie, rozwija się i ważne, żeby dieta była dobrze zbilansowana. Dobrze zbilansowana dieta to taka, która dostarcza produktów ze wszystkich grup: produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, drób, wędliny, jaja owoce oraz warzywa. Warto zastanowić się nad kwestią spożywania mięsa. Jest ono podstawowym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej. Dodatkowo mięso, a zwłaszcza podroby, dostarczają znaczne ilości dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i miedzi oraz zawierają duże ilości witamin z grupy B. Alergenność mleka można wyraźnie zmniejszyć przy pomocy różnych sposobów technologicznych. Na przykład podgrzanie mleka denaturuje część białek mleka, zmniejszając ich właściwości uczulające. Dlatego niektóre osoby uczulone na mleko krowie dobrze znoszą mleko przegotowane lub mleko w proszku. Inną przydatną technologią jest zastosowanie enzymów, które trawią białka mleka z wytworzeniem krótkołańcuchowych peptydów. Natomiast w produktach zawierających mleko poddane fermentacji, takich jak jogurt lub fermentowane sery, struktura białka zmienia się w małym stopniu; dlatego mogą one powodować wystąpienie objawów alergicznych u osób uczulonych na mleko krowie. Jeżeli rozpoznanie alergii na mleko krowie zostało udowodnione, to powinno ono być wyłączone z diety. Zasadniczym problemem w takich przypadkach jest zapewnienie dostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, których źródłem jest zazwyczaj mleko. Dotyczy to zwłaszcza wapnia, magnezu, witaminy A, D oraz B2 i B12. Dobrym źródłem wapnia są m. in. ryby w puszce (np. sardynki lub łosoś) jedzone wraz z ościami oraz gotowane warzywa liściaste (np. brokuły).