Olcia13 napisał(a):Ale przecież BMI to kwadrat wzrostu dzielony przez wagę, albo odwrotnie nie pamiętam… Podobno dobre BMI jest w granicach 19-24, tak? Dziewczyny! Mam 13lat, 164cm wzrostu i 54,5kg. nie wiem, chyba powinnam się odchudzać?!? Koleżanki mówią mi, że nie muszę, że mój organizm się rozwija, ale ja tak nie mogę. Schudłam już z 57kg, wciąż czuje się gruba. Pomocy

Twoje koleżanki mają rację, jesteś jeszcze bardzo młodziutka i Twój organizm potrzebuje się rozwijać, może Cie jeszcze wyciągnąć do góry, wagę możesz zrzucić i to w zupełnie inny i przyjemniejszy sposób niż katowanie się dietą! Po pierwsze Twoja waga jest jak najbardziej w porządku do Twojego wzrostu, ale jeśli chciałabyś coś z tym zrobić to zapisz się lepiej na jakiś fitness albo tańce, na których zbędny tłuszcz wypocisz, a przy okazji zrobisz coś dla ciała!
W ogóle jestem przeciwniczką takich drastycznych diet typu dieta kapuściana, czy kopenhaska, tym bardziej w tak młodym wieku w jakim Wy jesteście!!! Lepiej poproście rodziców, żeby zabrali Was do dietetyka, który ustali Was odpowiednią dietę, ale nie nastawioną stricte na odchudzanie, tylko taką, która nauczy Was racjonalnego i zdrowego sposobu odżywiania się. W Warszawie jest centrum medyczne Vimed, które uczy takich rzeczy. Układają oni odpowiednie dla każdego diety, w których bardzo ważne jest, aby testować odpowiednio szeroką gamę produktów po to, by uzyskać jak najwięcej informacji o szkodliwych dla badanego produktach oraz by zapewnić większą różnorodność i wybór produktów. Dzięki temu można zapewnić zróżnicowaną i dobrze zbilansowaną dietę eliminacyjną - eliminuje się z dotychczasowego menu ciężko przyswajalne przez nasz organizm składniki, zastępując je tymi, które są dla nas odpowiednie. W ten sposób można i zgubić zbędne kilogramy (bo znacznie poprawia się nasz przemiana materii) i przede wszystkim wprowadzić zdrowy styl życia.