Córka

Córka

Postprzez tatatroskliwy w 22 Sie 2008, 21:37

Moja żona jest kobietą puszystą. Bardzo się stara, jest zadbana, ale ma nadwagę co niestety wiąże się z kłopotami zdrowotnymi.
Mamy córkę, która jest fizycznie bardzo do swojej mamy podobna. Teraz ma 10 lat i nie jest grubaskiem, ale bardzo szczupła też nie jest. Martwię się czy nie odziedziczyła skłonności do tycia po swojej mamie. Czy mogę jej jakoś pomóc? Myślałem o wprowadzeniu jakiejś diety, ale boję się żeby nie brakło składników odżywczych ważnych dla rozwoju młodego organizmu.
tatatroskliwy

Dołączenie: 22 Sie 2008, 21:28

Re: Córka

Postprzez bebe w 22 Sie 2008, 22:35

Ja bym na twoim miejscu udała się z córką do lekarza. Myślę że odwiedzenie dietetyka też nie byłoby głupie. Dziewczynka wchodzi w wiek dojrzewania więc jej dieta naprawdę musi być dobrze skomponowana.
Myślę, że aktywne spędzanie czasu dobrze zrobi wam obojgu. Na pewno fajnie pojechać z tata na wycieczkę rowerową, a tata z córką na rolkach to już rewelacja.
Na spacer to nawet żonę wyciągniesz i wszyscy na tym skorzystacie.
bebe

Dołączenie: 21 Sie 2008, 22:10

Postprzez pysiunia w 23 Sie 2008, 16:40

Troskliwy tato -naprawdę jesteś troskliwy :D
Myślę że musisz akceptować swoje dziecko takim jakim jest. Nie znaczy że masz podtykać jej słodycze i patrzeć jak tyje, ale nie patrz na nią ja na grubaska.
pysiunia

Dołączenie: 23 Sie 2008, 16:36

Postprzez kacha w 23 Sie 2008, 22:10

Coś dla młodocianych ;)
W wieku 15 lat organizm ciągle rośnie, rozwija się i ważne, żeby dieta była dobrze zbilansowana. Dobrze zbilansowana dieta to taka, która dostarcza produktów ze wszystkich grup: produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, drób, wędliny, jaja owoce oraz warzywa. Warto zastanowić się nad kwestią spożywania mięsa. Jest ono podstawowym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej. Dodatkowo mięso, a zwłaszcza podroby, dostarczają znaczne ilości dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i miedzi oraz zawierają duże ilości witamin z grupy B. Alergenność mleka można wyraźnie zmniejszyć przy pomocy różnych sposobów technologicznych. Na przykład podgrzanie mleka denaturuje część białek mleka, zmniejszając ich właściwości uczulające. Dlatego niektóre osoby uczulone na mleko krowie dobrze znoszą mleko przegotowane lub mleko w proszku. Inną przydatną technologią jest zastosowanie enzymów, które trawią białka mleka z wytworzeniem krótkołańcuchowych peptydów. Natomiast w produktach zawierających mleko poddane fermentacji, takich jak jogurt lub fermentowane sery, struktura białka zmienia się w małym stopniu; dlatego mogą one powodować wystąpienie objawów alergicznych u osób uczulonych na mleko krowie. Jeżeli rozpoznanie alergii na mleko krowie zostało udowodnione, to powinno ono być wyłączone z diety. Zasadniczym problemem w takich przypadkach jest zapewnienie dostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, których źródłem jest zazwyczaj mleko. Dotyczy to zwłaszcza wapnia, magnezu, witaminy A, D oraz B2 i B12. Dobrym źródłem wapnia są m. in. ryby w puszce (np. sardynki lub łosoś) jedzone wraz z ościami oraz gotowane warzywa liściaste (np. brokuły).
kacha

Dołączenie: 22 Sie 2008, 09:00

Postprzez tatatroskliwy w 23 Sie 2008, 23:54

Dziękuję za zainteresowanie i odzew w mojej sprawie.na razie postanawiamy że w niedzielne popołudnia robimy wycieczki rowerowe.
Na rolki, no cóż chyba się nie zdecyduję :D
tatatroskliwy

Dołączenie: 22 Sie 2008, 21:28

Postprzez zielony groszek w 03 Lut 2009, 13:27

Idź z córeczką do dietetyka ,na pewno pomoże.Organizujcie też wycieczki spacery po lesie...na pewno ucieszy to córkę. :)
zielony groszek

Dołączenie: 03 Lut 2009, 13:09

Powróć do Diety dla nastolatek

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości