Dieta i cwiczenia

Dieta i cwiczenia

Postprzez qn6 w 11 Paź 2009, 20:06

Witam wszystkich forumowiczow.
Postanowilem ostatnio troche schudnac i dlatego tez poszukuje jakiejs dobrej diety. W oko wpadla mi dieta '1000 kcal'; podobno nie powoduje efektu jo-jo... Nie mam wagi ale waze jakies 82-85 kg. Jakie sa wasze doswiadczenia zwiazane z ta dieta i gdzie moge znalezc gotowe przyklady posilkow na caly dzien/tydzien w aspekcie wegetarianskim?
I jeszcze pytanie odnosnie cwiczen do tej diety: jakie i ile dziennie?
Za wszelkie rady z gory dziekuje.
qn6

Dołączenie: 11 Paź 2009, 13:59

Re: Dieta i cwiczenia

Postprzez szczuplejąca w 28 Paź 2009, 03:33

wszystko zależy na ile zmienisz swoje nawyki żywieniowe, czy zamierzasz dołożyć do tego aktywny tryb życia i co zrobisz po skończeniu diety. Jak się rzucisz na słodycze i fast-foody to nie ma mowy żeby nie było efektu jojo. Sama dieta jest ok, nie jest szkodliwa dla zdrowia. A co do sportu to na pewno warto zainwestować czy to w rower, bieganie czy pływanie, albo popularne ostatnio nordic walking. Można tez kupić taki rowerek stacjonarny który daje dobre efekty. Ostatnio w dobrych cenach widziałam na hellhound.pl No w każdym razie na pewno warto o siebie zadbać pod względem ruchu
szczuplejąca

Dołączenie: 21 Wrz 2009, 13:15

Postprzez Gość w 31 Sty 2010, 14:26

Jest wiele metod wspomagających proces odchudzania takich jak ćwiczenia, diety, tabletki odchudzające czy nawet wczasy odchudzające. Wybór odpowiedniego podejścia zależy od nas. Istotne jest to czy lubimy ćwiczyć czy może wolimy diety odchudzające lub inne sposoby na odchudzanie.

Osobiście polecam oczywiście ruch i zmianę nawyków żywieniowych.

Więcej możesz poczytać na:
http://www.odchudzajace.org
Gość

Postprzez markiza w 04 Lut 2010, 12:18

Przejście na dietę, która przynosi natychmiastowe efekty nie jest dobre. Dieta taka nie dostarcza odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych dla Twojego organizmu, a jedynie go osłabia i wyniszcza. Szybko schudniesz przez to, że pozbędziesz się z organizmu wody, a nie zbędnego tłuszczu, a później jak wrócisz do swoich starych nawyków żywieniowych bardzo szybko nastąpi efekt jojo. Jeśli chcesz schudnąć to zrób to rozsądnie i postaw przede wszystkim na zracjonalizowanie i odpowiednie zbilansowanie Twojej codziennej diety. W centrum medycznym Vimed w Warszawie proponują bardzo fajna dietę, która nazywa się - Indywidualna Dieta Metaboliczna i polega na eliminacji określonej żywności na okres od jednego do sześciu miesięcy. Po tym okresie wiele z tych produktów można ponownie włączać do diety. Dieta eliminacyjno-rotacyjna oznacza stałe lub czasowe usunięcie (eliminację) szkodliwego lub źle tolerowanego pożywienia z jednoczesnym, rotacyjnym wprowadzeniem w to miejsce pokarmów tolerowanych. Na podstawie Kodu Metabolicznego układany jest program żywieniowy, który jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim smaczny. Co ciekawe nie jest to typowa dieta odchudzająca. Nie wymaga liczenia kalorii i pomimo wielu ograniczeń, jest smaczna i bardzo urozmaicona, i podczas jej stosowania nie powinno odczuwać się głodu. Wydaje mi się, że taka dieta jest zdecydowanie lepsza od codziennego liczenia kalorii i ograniczania się w kwestii jedzenia. Nie jest to ani zdrowe ani smaczne! Oczywiście uważam też, że równie istotny co dieta jest wysiłek fizyczny w postaci uprawiania jakiegoś sportu :)
markiza

Dołączenie: 10 Sty 2010, 18:20

Postprzez AdamKowalik w 09 Kwi 2010, 11:06

Ale tutaj należy od razu wyjasnic,że żadna dieta nie daje efektów od razu,to wymaga pracy oraz wysiłku fizycznego. Większosc takich wobec których tracisz na wadze 12 kg w 3 tygodnie odbija się negatywnie na zdrowiu i wraca z podwójną sila.
AdamKowalik

Dołączenie: 21 Mar 2010, 10:49

Postprzez Atia w 21 Wrz 2010, 11:03

Ja osobiście nie polecam 1000 kcal... Jeszcze zależy jak aktywna/ny jesteś... Jestem zwolenniczką ćwiczeń (najlepiej z DVD lub w klubie fitness, siłownia, basen, rower- gdzieś gdzie krótko mówiąc lubisz ćwiczyć i sprawia ci to frajdę, ale nie będziesz sie opierniczać xP) No i przy tym ok 1300-1400 kcal.
Ok 4-5 posiłków - przy każdym warzywa (no przy jednym owoc) i produkt białkowy (twaróg, serek wiejski, jajko, mięso, ryba, soja...)
Atia

Dołączenie: 21 Wrz 2010, 10:35

Postprzez zalejska w 16 Paź 2010, 16:28

za odchudzanie biorę się już od kilku tygodniu. wiem, że dieta i ćwiczenia mają dać zniewalający efekt. Tylko jak tego dokonać? stosuję dietę, ćwiczę i nic! Jak wy sobie radzicie z nadwagą??
zalejska

Dołączenie: 16 Paź 2010, 16:17

Postprzez Kama_o9 w 28 Paź 2010, 21:38

Ja jakoś ledwo daję radę ale daję radę. Dużo ćwiczę, dużo jem owoców, praktycznie dieta owocowa, jakieś musli, suplementy diety i to powaga, ale też uważam ze wolny ten efekt jest.
Suknie ślubne , Góry i Mazury, Wino i Śpiew
Awatar użytkownika
Kama_o9

Dołączenie: 19 Paź 2010, 17:33
Miejscowość: Mazury

Postprzez zalejska w 10 Lis 2010, 10:28

Kama_09 a jakie suplementy stosujesz? Ja już próbowałam kilku specyfików,ale średnio....albo w ogóle nie widać efektów albo mam po nich złe samopoczucie :(
zalejska

Postprzez zalejska w 12 Lis 2010, 14:20

A jakie suplementy są najlepsze wg.Was? Ja już zaczynam widzieć dobre efekty,ale trochę trwało zanim waga zaczęła spadać...tak więc CIERPLIWOŚCI i nie tracić wiary ;)
zalejska

Powróć do Jak dobrać dietę?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości